Paine de casa cu crusta (coaja tare)


Ingrediente (2 paini – forme de chec 11.5×25): 1 kg faina Boromir (am testat si alta faina, insa doar aceasta a ajutat cu adevarat la cresterea aluatului si la obtinerea unui produs pufos)+200 gr faina pentru presarat pe masa de lucru, 20 gr sare, 2 plicuri de drojdie uscata dr.Oetker, 100 gr unt moale, 600 ml apa plata

Timp de lucru: 3 ore

Grad de dificultate: mediu

Pregatirea aluatului (1) : Ia un castron mare in care pui faina, drojdia si untul si amesteci bine ingredientele cu mana. Treptat, torni apa calduta si, spre final, putina sare (nu pune sarea o data cu drojdia pentru ca sarea inactiveaza drojdia si nu mai creste painea). Aluatul obtinut trebuie sa fie elastic.

aluat

Lasa-l la caldura timp de o ora ca sa creasca. Fie preincalzesti cuptorul si introduci la caldura castronul (de sticla sau metal), fie asezi castronul pe caloriferul cald. Castronul sa fie acoperit ca sa se mentina caldura cat mai bine, in mod constant.

aluat

Pregatirea tavilor: unge bine de tot cu ulei fiecare tava in parte.

Pregatirea aluatului (2):Ia jumatate din aluat si aseaza-l pe masa de lucru unde ai pus deja faina. Modeleaza un pic aluatul ca sa capete forma dreptunghiulara, apoi aseaza aluatul in tava unsa cu ulei. Fa la fel si cu a doua jumatate de aluat.

Infasoara tavile cu folie alimentara, aseaza-le din nou la caldura.

tavi

Pregatirea cuptorului: Porneste si cuptorul ca sa se incalzeasca. Eu am cuptor electric asa ca am pornit totul la 250 grade, aer cald.

Dupa 30 minute, aluatul este deja umflat si pregatit sa intre la cuptor. Presara un pic de faina peste paine ca sa nu se arda la cuptorul incins, cresteaza dupa preferinta si introdu tavile la mijloc pentru 35 – 40 minute. Eu am micsorat un pic temperatura la 200 grade si am setat sa vina caldura de jos si de sus.

tava

Cand e gata painea, o scoti din forme si o lasi la racit.  O cureti usor de surplusul de faina si…pofta buna!

Eu am preferat sa o mananc alaturi de ciorba de perisoare cu ardei iute alaturi.

pofta buna

Idee pentru tine: pune 1-2 linguri de otet de la ardeiul iute murat in ciorba. Grabeste arderile 😉

Idee pentru copii: Eu am folosit coaja tare pe post de crutoane la ciorbita copiilor 😉

Sursa reteta

Anunțuri

2 gânduri despre „Paine de casa cu crusta (coaja tare)

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s