Despre una, despre alta…


De mai bine de o saptamana a inceput scoala asa ca programul nostru s-a schimbat simtitor astfel incat sa ne putem ocupa de copii. Pentru ca locuim la distanta de scoala, mersul cu masina inseamna sa discutam, sa povestim si sa simtim bine impreuna.

Ne place sa glumim si sa inventam tot felul de povesti pornind discutiile de la ceea ce observam pe geamul masinii. De obicei, incepe Andrei pentru ca el e cel pasionat de masini si orice inseamna motor.

Spre ex., vede  un tramvai in statie si altul care vine din directie opusa. Incepe sa comenteze si sa o intrebe pe Daria ce parere are: oare cele doua tramvaie risca sa se ciocneasca unul de altul? De aici discutia incepe sa ia diverse forme in functie de cheful si inspiratia fiecaruia. Cand am discutat despre tramvaie, imi aduc aminte cum incercam toti sa ii explicam lui Andrei ca fiecare are propriile sine pe care se deplaseaza, asa ca lui i-a venit ideea sa numere sinele si sa incerce sa ne convinga ca ar putea avea loc si al treilea tramvai…intre ele!

A durat ceva pana l-am convins ca nu poate trece si al treilea tramvai pe sine. Acest lucru s-a intamplat strict pentru ca am prins ocazia cand veneau doua tramvaie din sensuri opuse, iar noi ne aflam exact in unghiul potrivit pentru ca Andrei sa vada ca e imposibil sa aibe loc inca un tramvai. Evident ca tot nu s-a lasat si a incercat sa ne explice ce va face el cand va fi mare (acesta e subiectul lui preferat in ultima vreme: isi imagineaza cum va schimba lumea creand roboti, masini zburatoare si cladiri suspendate).

Azi dimineata am avut parte de inca un subiect fierbinte in masina. Andrei a vazut o masina de la MovingBox si, evident, m-a intrebat ce inseamna si cu ce se ocupa. I s-a parut distractiva traducerea cuvintelor asa ca a ajuns la concluzia ca ar putea sa inventeze si el o cutie care se misca singura sau care sa zboare dintr-un loc in altul (v-am spus ca are o problema cu obiectele zburatoare? nu??? atunci aflati acum!).

Am incercat sa ii explic ca este vorba de servicii mutari  asa ca a inceput exercitiul lor preferat cand le place sa se contrazica: daca ar fi sa se mute, unde ar pleca. Fiecare alege o casa pe langa care trecem si argumenteaza de ce s-ar muta acolo si cum ar mobila acea casa. Pe urma, incep sa comenteze despre optiunile celuilalt. La acest punct, lucrurile se infierbanta si e musai ca mami si tati sa intervina. Nu se paruiesc, dar nici mult nu mai au pentru ca fiecare e convins ca alegerea lui e mai buna si considera ca toti ar trebui sa ne mutam unde doresc ei.

Alta idee care le place cand suntem in masina este sa isi imagineze cum ar fi sa modifice structura orasului. Desi Daria este cea care are tot felul de idei, dimineata este predispusa sa fie mai tacuta si mai calma asa ca discutiile sunt provocate mai mult de nazdravanul de Andrei. In ultimele saptamani il preocupa mult orice inseamna „ce voi face cand voi fi mare”” si isi imagineaza tot felul de obiecte pe care sa le inventeze cand va fi mare. Momentan, eu am parte de „distractia”” cea mai mare pentru ca trebuie sa ma documentez astfel incat sa pot sa ii explic diferenta dintre metale (asta intra la discutia despre roboti zburatori) si totul trebuie facut pe intelesul lui de copil de 5 ani si 8 luni.

In fiecare zi imi propun sa il inregistrez cand incepe sa ne expuna ideile lui, dar uit. Poate maine dimineata imi aduca minte pentru ca e pacat sa nu pastram aceste amintiri. 🙂

Anunțuri

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s