1984 – George Orwell


Nu cred ca exista vreo persoana care sa nu fi auzit de aceasta carte si sa nu isi fi dorit sa o citeasca.Eu am citit cartea pentru prima data in urma cu 10 ani si m-a impresionat. Am recitit-o si pot zice ca mi se pare exceptionala.

Asemeni schitelor si pieselor lui Caragiale care ne par mereu valabile in epoca pe care o traim, si „1984” este o carte care poate fi considerata drept etern aplicabila.

Imposibil sa nu te uiti la stiri, sa nu urmaresti „evolutia” unui razboi, sa nu traiesti efectiv in aceasta perioada si sa nu constati ca George Orwell a avut o viziune clara asupra societatii si a directiei in care merge politica ce „conduce” omenirea. De asemenea, va recomand sa cititi si „Ferma animalelor” in care autorul face o subtila paralela intre „domnia” porcilor si societatea comunista.

 

 

IMG_4709

 

Despre ce este vorba in carte?

Situatia este privita prin prisma personajului Winston Smith care ne dezvaluie treptat cum se „desfasoara” lucrurile in Londra existenta in era post-atomica condusa de un regim totalitar in care nimic nu mai este logic: oamenii sunt executati fara explicatii, dispar fara motiv si fara urma, sunt urmariti/monitorizati prin intermediul unui program tv conform vointei Big Brother, iar „principiile” dupa care se ghideaza societatea sunt: „razboiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranta este putere”.

Cand incepem sa intelegem mai clar ce inseamna sa …traiesti intr-o asemenea societate, aflam ca mai exista niste orase/state conduse de regimuri totalitare similare, iar istoria este rescrisa in functie de modul in care se afla in relatii de prietenie/razboi.

Va dau un exemplu ca sa intelegeti ce vreau sa spun: sa zicem ca sunt A, B si C. De asemenea, sa ne imaginam ca A si B sunt aliati, iar C este dusmanul impotriva caruia lupta primii doi. Toti oamenii invata istoria asa cum se desfasoara, corect? La un moment dat A si C devin aliati, iar B dusmanul lor. Se confisca toate cartile/ziarele si istoria este rescrisa, oamenii afla ca de secole A si C au fost aliati si niciodata dusmanul nu a stat locului. E ca o stergere colectiva a memoriei.

E….suna cunoscut cu ceva din politica? Eventual din politica romaneasca? Sau internationala?

Si tineti cont ca aceasta carte a fost scrisa in secolul trecut 😉

La final, va las in compania trailerului acestui film interesant, socant, captivant

 

 

Anunțuri

2 gânduri despre „1984 – George Orwell

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s