Anticarul din Kabul – Asne Seierstad


Promiteam sa scriu despre o alta carte publicata de o jurnalista de data aceasta din Kabul (Afganistan).

Jurnalista Asne Seierstad a fost invitata de anticarul Sultan Khan sa locuiasca alaturi de familia acestuia ceea ce a prilejuit o modalitate unica de a descoperi nu doar stilul de viata al unei familii afgane, ci si mentalitatea membrilor acesteia.

<strong>ANTICARUL DIN KABUL</strong>

Inca de la inceput, autoarea ne previne ca aceasta familie nu este neaparat una reprezentativa pentru Afganistan. Este o familie aparte, de nivel mic-burghez daca vreti neaparat in care tatal, Sultan Khan, este pasionat de carti si munceste e o viata sa aduca literatura (inclusiv interzisa) pentru concentatenii sai.

Trebuie sa intelegeti un lucru. In carte, autoarea/jurnalista nu publica neaparat parerea ei, ci doar reda actiunile, faptele si vorbele membrilor acestei familii asa cum le-a vazut ori cum au avut ei rabdare sa i le povesteasca. Pentru ca este femeie si, in plus, din Occident (ce termen vechi, dar atat de real!), a fost nevoita de multe ori sa se imbrace in vesminte traditionale pentru a-l putea insoti pe Sultan Khan in diverse drumuri ori pentru a participa la diverse activitati ale familiei. A fost tratata exact ca un membru al familiei (asa afirma ea, nu eu!) ceea ce a insemnat ca vazut destul de clar cum sunt vandute fetele tinere unor barbati mai batrani in asa numita casatorie convenita intre rude. Ele sunt efectiv cumparate cu aur, animale, bani….Sunt momente cand iti vine sa urli cand afli cum sunt tratate femeile, cum se comporta Sultan ori alti barbati afgani cu ele…

Este o carte care ne poarta de-a lungul vietii lui Sultan Khan si astfel descoperim putina istorie, probleme politice existente in Afgansitan in raport cu Pakistan, Siria si tarile vestice. Aflam si cum reactioneaza familiile daca se considera ca o fata nu mai e pura. Mi s-a parut ingrozitor faptul ca mama a fost cea care si-a trimis baietii sa o omoare pe sora mai mica considerata impura.

Sa zicem doar ca este o carte care trebuie citita macar pentru a intelege cumva, dincolo de povestile aferente oricarei situatii, ce inseamna cultura, civilizatia, mentalitatea afgana.

M-a cutremurat modul in care talibanii, iar inaintea lor rusii au distrus operele de arta afgane, cum au dat foc la carti doar pentru ca aveau poze, cum impuneau un anumit stil vestimentar altfel riscai inchisoarea ori pedeapsa cu moartea….

Stilul narativ este lejer, desi este incarcat cu multe date istorice care obosesc la un moment dat cititorul, insa ajuta la intelegerea anumitor evenimente si amplasarea lor in context geo-politic mondial.

Sunt curioasa daca a citit cineva aceasta carte!

Anunțuri

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s