Povesteste-mi despre Beirut – Asma Abdelkarim


Inca de la inceput trebuie sa precizez cateva lucruri.
Asma Abdelkarim este de origine tunisiana (prin mama) si libaneza (prin tata). Pana la 20 de ani a locuit in Tunisia unde a invatat sa vorbeasca franceza si libaneza (araba) in mod fluent. Incantata de povestile tatalui sau, dar si de cele ale unui tanar membru al gruparii Hezbollah, decide sa plece in Liban pentru a continua studiile.

Pe parcursul intregii carti se remarca iubirea ei pentru Liban si dezgustul pentru Tunisia, Siria, gruparea sunnita. Dincolo de aceste sentimente ce razbat pe parcursul celor aproximativ 100 de pagini, exista si datele istorice, politice, culturale si sociale interesante despre viata din Beirut (Liban) prin prisma relatiilor dintre gruparile musulmane, dar si prin prisma relatiilor cu alte natiuni.

Cartea este scrisa ca un jurnal din care razbat clar sentimentele si parerile personale, experientele tinerei viitoare jurnaliste.

Sa vedem ce am retinut din carte…

….in Saint Germain (Tunisia) unde a copilarit, se vorbea mult in franceza, frazele in limba natala erau impregnate de cuvinte fracofone

….Hezbollah (Partidul lui Dumnezeu) a aparut ca reactie impotriva ocupatiei israeliene

….pe parcursul anilor, discursurile liderilor acestei grupari au tins catre „lamurirea” populatiei musulmane ca sinuciderea este acceptabila daca se infaptuieste in numele lui Allah (in credinta musulmana, sinuciderea nu este acceptata)

….diferenta dintre siiti si sunniti este explicata destul de simplu: dupa moartea Profetului, succesorul ales de membrii comunitatii a fost decapitat de o grupare; cei care au fost distrusi de acest lucru se numesc siiti, iar cei care nu considera acest lucru important se numesc sunniti. Asa explica autoarea, asa scriu eu aici. Concret si corect, am gasit o sursa importanta cu ajutorul google care lamureste mult mai bine aceste diferente intr-un mod mult mai informat

….potrivit tinerei jurnaliste, in Beirut se vorbea (in perioada celor 5-6 ani in care a locuit acolo) aproape exclusiv in franceza si engleza, iar tinerii se mandreau chiar ca vorbeau mai bine aceste limbi decat propria limba; insa existau si zone largi unde se respectau traditiile, iar femeile purtau haine traditionale; de asemenea, existau si multe femei care se comportau absolut … modern  sa zicem (fara voal sau cu voaluri colorate si bratari, inele etc)

….francezii veniti in Beirut ii considerau pe libanezi drept inculti, insa, potrivit autoarei, situatia era exact pe dos (sunt descrise multe situatii care reprezinta exemple in acest sens)

…apar si descrieri ale actiunilor conducerii siriene asupra libanezilor, represaliile asupra populatiei care se opune regimului Bashar al-Assad

Multe dintre informatiile aparute in carte pot fi confirmate de faptele istorice asa ca nu pot fi contestate chiar daca ne-am dori ca ele sa nu se fi petrecut. Am vazut toti la stiri ce s-a intamplat cu grupul de copii care a facut niste desene pe pereti impotriva regimului de la Damasc si am tremurat toti de durere si neputinta.

Am vazut la stiri ce s-a intamplat cand doi soldati israelieni au fost omorati de gruparea Hezbollah – factiunea libaneza si represaliile armatei de la Ierusalim care s-a soldat cu moartea a 1500 de libanezi. De altfel, din cate am inteles, Beirut-ul este singurul care nu a incheiat un acord cu israelienii.

Ceea ce nu stim neaparat de la stiri, ci din istorie, dar si din relatarile persoanelor care cunosc mai multe despre istoria libaneza este discrepanta dintre culturile siite si sunnite, represaliile si frica permanenta in care au trait mereu sub teroarea bombardarii israeliene, apoi siriene si iraniene. Cu o populatie de aproximativ 4 milioane de locuitori, este de admirat ca au rezistat in acesti mai bine de 40 de ani la atata presiune, dar este o drama din care au aparut atat teroristi, cat si oameni care doresc sa lamureasca lucrurile si sa arate ca nimic nu e de lasat asa cum e si trebuie incercat totul pentru a supravietui.

 

Anunțuri

2 gânduri despre „Povesteste-mi despre Beirut – Asma Abdelkarim

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s