Recomandare de carte pentru copii: colectia Vreau sa stiu de la editura Teora


Nu ştiu dacă aţi pregătit deja cărţi pentru vacanţa de vară sau dacă vă interesează un subiect anume, însă m-am gândit să vă prezint câteva idei.

În urmă cu ceva vreme, am cumpărat două cărţi din colecţia Vreau să ştiu (editura Teora) care mi-au plăcut mult. Acest lucru m-a determinat să completez seria cu ajutorul redactorului sef de la editura care mi le-a facut cadou şi astăzi va pot prezenta 4 cărţi pe care le avem sugerându-va să va gândiţi şi la celelalte care compun colecţia.

Gravitaţia – am  scris la acea vreme pe celălalt blog, dar voi relua aici câteva idei.

Fiecare capitol cuprinde informaţii pe înţelesul copiilor, completate de imagini minunate ce reflectă adaptarea la nivelul copiilor. Nu este o carte pentru copii mici, ea conţinând totuşi termeni şi explicaţii care necesită un minim de bagaj, însă este ideală pentru şcolari şi pentru părinţii care nu reuşesc să găsească mereu răspunsul potrivit la nenumăratele întrebări curioase puse de copii.

Va redau mai jos titlurile capitolelor ca să va puteţi orienta dacă vă interesează cartea :

 1. Ce este o forţă?
 2. Legile lui Newton
 3. Frecarea
 4. Gravitaţia, o forţă invizibilă
 5. Presiunea
 6. Utilizarea presiunii aerului
 7. Forţa electrostatică
 8. Magnetismul
 9. Electromagnetismul util
 10. Mecanisme simple
 11. Alte mecanisme
 12. Motorul
 13. Forţe vechi într-o nouă eră
 14. Întrebări şi răspunsuri

Gene si ADN cartea am cumpărat-o la un an după ce ne-am mutat, mai mult din necesitate. Copiii erau încă traumatizaţi  suparaţi de ceea ce se întâmplase şi nu înţelegeau că uneori rudele sunt exact persoanele care pot face răul cel mai mare, dar asta nu înseamnă că genele transmise duc la acelaşi tipar de comportament. Cam aşa am ajuns noi să cumpărăm cartea.

Mi se pare foarte interesantă, copiii (mai ales Daria care doreşte să studieze medicină a fost interesată de ea) au citit, au comentat, mi-au pus o mulţime de întrebări (erau mai mici atunci şi încă nu înţelegeau tot ce era scris în carte…..Sincer, este o carte pe care o recomand pentru părinţi ca să poată răspunde la cele 1001 de întrebări şi nedumeriri ale copiilor.

Titlurile capitolelor sunt:

1. Genele şi ereditatea (descoperirea genelor, purtătorii genelor, generaţii noi, faţă sau băiat?, natură şi mediul de dezvoltare etc)

2.ADN – moleculă vieţii (descoperirea ADN-ului, spirală dublă, modificarea mesajului, ADN-ul la lucru, proiectul genomului uman, ADn-ul, genele şi evoluţia etc)

3. Tehnologia genetică (crearea amprentei ADN, identificarea strămoşilor, ingineria genetică, scanarea în vederea identificării bolilor, terapia genetică, copii perfecte, dispăruteşi pe cale de dispariţie, componente de rezervă etc) .

Substanţe şi Materiale – abia am primit cartea şi mă bucur ca un copil la gândul că reacţia Dariei şi a lui Andrei va fi pe măsură. Le plac mult experimentele şi în vara aceasta am planificat câteva activităţi distractive pe bază de …chimie 😉 ceea ce înseamnă că această carte va explica şi partea teoretică (ideea este să înţeleagă ce văd, nu doar să se „minuneze”) .

Ce conţine cartea?

 1. Ce sunt materialele?
 2. Atomi şi molecule
 3. Elemente chimice
 4. Solide, lichide şi gaze
 5. Transformări la cald
 6. Animal, vegetal sau mineral?
 7. Apa – o substanţă specială
 8. În căutarea aurului
 9. Vârstele materialelor
 10. Utilizarea materialelor
 11. Materialul adecvat
 12. Substanţă şi energie
 13. Risipă de materiale
 14. Întrebări şi răspunsuri

Plantele – această carte face parte din pachetul pregătit pentru vacanţa de vară. Anul acesta au discutat la şcoală mai mult despre plante şi am rămas plăcut surprinsă să constat nu doar că Daria a devenit pasionată de ştiinţele naturii, dar şi că Andrei a înţeles atât de multe lucruri din discuţiile de la clasă (până acum nu a fost prea interesat de subiect).

Cartea va fi o surpriză pentru ei, mai ales că au ocazia să înteleagă ce se întâmplă în grădina noastră, cum evoluează plantele si care este rolul insectelor.

Titlurile cărţii sunt:

 1. Primele plante
 2. De ce au nevoie plantele
 3. Fotosinteza
 4. Apa
 5. Mineralele
 6. Părţile plantei
 7. Polenizarea
 8. Seminţele
 9. Creşterea
 10. Cum luptă plantele
 11. Cum rivalizează plantele
 12. Cum folosim plantele
 13. Cum păstrăm plantele verzi
 14. Întrebări şi răspunsuri

Colecţia cuprinde şi alte cărţi, însă nu pot decât să vă sugerez să vă uitaţi pe site pentru că noi nu le avem şi nu am cum să le prezint.

În această perioadă, cărţile colecţiei sunt la reducere aşa că profitaţi să le cumpăraţi.

 

Anunțuri

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s