Mic dejun la Tiffany – Truman Capote


În urmă cu mult prea mulţi ani, am vizionat celebrul film „Breakfast at Tiffany’s” cu binecunoscuta actrita Audrey Hepburn în rolul principal.

Acest gen de actriţă nu prea mai există….dar personaje precum Holly ……sunt mereu actuale precum personajele lui Caragiale.

Mic dejun la Tiffany (Top 10)

Aşa cum e de aşteptat, cartea este diferită de film. Există multe detalii care fac diferenţa, însă Audrey Hepburn este perfectă în rol şi nu mai contează nimic.

Mă voi referi strict la carte.

Truman Capote a reuşit să redea la nivelul anilor ’60 un tipar nemaipomenit de exact al personajelor mondene şi nu numai…. vă dau câteva repere şi să îmi spuneţi dacă nu o să vi se pară că recunoaşteţi personaje din aşa zisa lume mondenă (inclusiv de la noi).

….bărbaţi care roiesc în jurul unei „puştoaice”, dornici să îi facă pe plac – unii mai timizi, alţii conştienţi de sexualitatea lor şi de schimbul financiar de care pot beneficia

…o tânără elegantă, rafinată, mereu cu capul în nori, o persoană care frecventează numai persoane din sfere înalte….despre care aflăm, treptat, că la 14 ani fusese măritată (deşi, prin intermediul personajului Holly, autorul sugerează că viaţa sexuală şi-o începuse înainte de 11 ani) şi care fugise de acasă trecând din bărbat în bărbat (nu neapărat culcandu-se cu ei, ci profitând puţin de….dărnicia lor pentru a putea să trăiască aşa cum îi plăcea ei…)

Personajul Holly este foarte complex….pe de o parte te întrebi dacă e nebună, curvă, drogată, personaj de legătură între mafioţi, pe de altă parte o înţelegi că îşi doreşte să se simtă în siguranţă.

Aici este foarte important să citiţi şi să înţelegeţi monologul prin care Holly descrie de ce se simte în siguranţă în magazinul de bijuterii Tiffany’s . De la acest monolog porneşte şi explicaţia căutărilor ei permanente….o casă, un om, o pisică care să o facă să se simtă „acasă” şi să aibă acel sentiment de securitate pe care nu îl simţea deloc în viaţa de zi cu zi.

Am citit nişte articole/recenzii care m-au dat gata. Uneori, oamenii au tendinţa să vadă într-un text mai mult decât a vrut autorul să spună (ca o paranteză, chiar mă întreb cum ar reacţiona autorii dacă ar auzi ce învaţă copiii noştri pentru examene şi cât se chinuie să memoreze „comentarii şi critici literare”). Citeam un articol în care personajele cărţii erau comparate cu un magazin de bijuterii, iar Holly era asemuită unui „bijutier-şef” – rece, impersonală, independentă şi retrasă. Ei bine, cred că aceste persoane aveau ceva labord (no offense). Mi se pare deja că metaforele alese în acele articole sunt cu mult peste ceea ce a vrut Truman Capote să scrie.

Cartea este construită exclusiv în jurul personajului Holly. Caracteristicile personajului reies din interacţiunile cu ceilalţi, din informaţiile furnizate de oamenii din jurul ei, din reacţiile ei în diverse situaţii. Cartea este povestită din perspectiva unui tânăr scriitor, vecin cu Holly, care se îndrăgosteşte treptat de ea precum mulţi alţii care o cunosc.
Ceea ce îmi place mult la stilul lui Truman Capote este faptul că poate fi citit în orice secol pentru că personajele reprezintă tipare de oameni care apar mereu şi mereu în societate. Este remarcabil că, pentru un roman scris în 1958 (filmul a apărut în 1961), nu regăsim deloc atitudini xenofobe ori anti-sexualitate (apar suficiente referiri la persoane cu alte orientări sexuale, la persoane de naţionalităţi diferite, la persoane având culoarea pielii diferită).
Dacă aveţi chef să citiţi ceva rapid, vă recomand să cumpăraţi cartea. Şi mai frumos ar fi să vizionaţi filmul 😉
Anunțuri

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s