Caiete şi culegeri de exerciţii pentru şcolari, inclusiv pentru evaluarea naţională – Editura Gama


Cei care ne cunosc de pe celălalt blog, ştiu deja că, periodic, vă prezint cărţi şi caiete de lucru de la editurile româneşti (unele sunt primite cadou în cadrul unei colaborări, altele sunt cumpărate de mine).

Săptămâna trecută anunţam pe facebook faptul că am primit un colet cu ultimele apariţii ale colecţiei „Exersez” (editura Gama) ce şi-a schimbat „înfăţişarea”.

Iniţial, am vrut să vă prezint fiecare carte în parte, apoi am realizat că e mai bine să păstrez „stilul” abordat pe celălalt blog prezentând toată colecţia într-un singur articol pentru a vă fi uşor să decideţi ce doriţi să alegeţi pentru copiii/nepoţii/elevii voştri.

Aşadar…..colecţia porneşte de la ideea că, dacă copilul lucrează 10 minute pe zi, este suficient pentru a învăţa ceva nou, pentru a exersa ceva deja învăţat. Atenţie: unele dintre caietele de lucru de mai jos conţin şi răspunsurile la final aşa că aveţi grijă să nu le descopere copiii ca să nu fie tentaţi să trişeze.

Scriere (semne grafice şi scrierea literelor de mână) – pentru clasa pregătitoare/ clasa I

Caietul de lucru conţine 32 de pagini, foile sunt grosuţe (chiar dacă copilul greşeşte şi apoi şterge, nu foaia nu se poate rupe uşor), exerciţiile grafice sunt uşoare. Vârsta recomandată de editura este de 5-7 ani. Preţ 4.5 ron.

1

Mate (adunare şi scădere în concentrul 0-10) – clasa pregătitoare

Ştiu că sunt copii care lucrează cu astfel de exerciţii încă de la grădiniţă, aşa cum sunt şi copii care învaţă la şcoală să facă adunări şi scăderi (la clasa pregătitoare se învaţă în primul semestru dacă îmi aduc eu bine aminte de la Andrei).

Caietul de lucru conţine 32 de pagini, exerciţii simple de genul 2+3=_ , gradul de dificultate sporeşte pe măsură ce copilul exersează mai mult ajungând la exerciţii de genul 2+4+3=sau 6-2= _ şi chiar la rebusuri/integrame (astfel de exerciţii ajută enorm la dezvoltarea abilităţilor cognitive , la flexibilitate), la exerciţii cu o necunoscută simplă de genul 3+=7. Caietul costă 4.5 ron. Vârsta recomandată de editură este de 5-6 ani. Conţine şi răspunsurile la final.

2

Mate (adunarea şi scăderea în concentrul 0-100) – clasa I

Interesante aceste exerciţii. Pentru Andrei sunt tocmai bune ca formă de recapitulare pe perioada vacanţei (el a trecut în clasa a II-a). Idea de bază este aceeaşi ca şi la celălalt caiet pentru clasa pregătitoare, doar că, evident, gradul de dificultate este sporit. Astfel de exerciţii lucra şi Andrei la clasă (e drept că multe din ele erau diferite pentru că erau puse sub formă de probleme ca să îi obişnuiască cu cerinţe şi modul de a rezolva, treptat, o problemă). Exerciţiile din acest caiet care necesită ca cel mic să pună semnul matematic corespunzător sunt nemaipomenite. Copiii învaţă să fie atenţi, să calculeze cu grijă. Când Daria era în clasa I, nu se făceau astfel de exerciţii şi a durat multă vreme până a învăţat să calculeze în minte. În schimb la Andrei altfel au stat lucrurile şi efectuează destul de repede în minte astfel de operaţii matematice.

Caietul de lucru conţine 32 de pagini, vârsta recomandată este de 7-8 ani. Caietul costă 4.5 ron. Conţine şi răspunsurile la final.

3

Mate (înmulţirea) – clasele a II-a – a III-a

Caietul conţine 32 de pagini cu exerciţii specifice clasei a II-a şi chiar începutul clasei a III-a. Pe măsură ce exersează, copilul ajunge la probleme cu grad de dificultate ridicat, de la exerciţii de înmulţire simple la exerciţii de înmulţire şi adunare într-o singură operaţie, de la exerciţii simple la integrame matematice care să îl ajute să îşi dezvolte abilităţile cognitive şi flexbilitatea mentală, să înţeleagă ordinea rezolvării operaţiunilor (înmulţirea se realizează înaintea adunării/scăderii , spre exemplu). Caietul costă 4.5 ron şi este recomandată pentru copii cu vârstă 8-9 ani. Conţine şi răspunsurile la final.

4

Mate (împărţirea) – clasele a II-a – a III-a

Aşa cum adunarea şi scăderea se învaţă împreună, la fel se întâmplă şi cu înmulţirea şi împărţirea. Acest caiet are menirea de a ajuta copilul să înveţe să rezolve rapid exerciţiile matematice, să se obişnuiască cu ordinea rezolvării lor, să privească ecuaţiile cu o necunoscută drept ceva simplu. Prin exerciţii repetate de împărţire ori prin îmbinarea operaţiunilor matematice într-un singur exerciţiu, copilul înţelege că matematică nu e grea dacă respecţi nişte reguli simple. La noi, Andrei e cel pasionat de matematică. Sincer, preferă să lucreze 10 pagini de matematică decât 2-3 la română. Abia aştept să văd cum se descurcă anul acesta la înmulţire şi împărţire pentru că, în anii trecuţi, stătea pe lângă Dariade curios ce era şi o bătea la cap să îi explice unele lucruri (era un fel de concurs cu prietenii lui de la clasă : cine se duce a doua zi şi ştie mai multe exerciţii de înmulţire).

Caietul conţine 32 de pagini şi este recomandat copiilor cu vârste cuprinse între 8-9 ani. Conţine şi răspunsurile la final.

5

Ortograme (Partea I şi Partea a II-a ) – clasa a II-a şi clasa a III-a

Aceste două caiete sunt excelente pentru copii ca să înţeleagă mai bine cum se scriu cuvintele în limba română şi care este diferenţa între „mai” şi „m-ai” sau „nai” şi „n-ai” etc. Ştiu că unele exerciţii au început să fie făcute încă de la clasa I aşa că aş zice că puteţi să le cumpăraţi şi să exersaţi cu cei mici.

Caietele conţin fiecare câte 32 de pagini şi sunt recomandate copiilor cu vârste cuprinse între 8-9 ani. Fiecare dintre ele costă 4.5 ron.

6

Gramatică (părţi de vorbire) – clasele a III-a şi a IV-a

Acest caiet de lucru prezintă exerciţii foarte importante pentru şcolari. Din punctul meu de vedere, dacă învaţă baza gramaticii, le este mult mai uşor de-a lungul şcolii să facă faţă cerinţelor tot mai ridicate de la examene. Caietul conţine definiţii şi exerciţii care să îi ajute pe copii să înţeleagă ce este substantivul (felul, genul, numărul, funcţia), ce este verbul (persoană, număr, timp etc), ce este adjectivul (locul, acordul cu substantivul, funcţia etc), ce este pronumele (felul, persoană şi numărul, pronumele de politeţe, forme, funcţie etc), ce este numeralul (fel, scriere, pronunţie, funcţie).

Caietul conţine 32 de pagini, este recomandat copiilor cu vârste cuprinse între 9-10 ani şi costă 4.5 ron.

7

Evaluarea naţională matematică şi explorarea mediuluiclasa a II-a
Evaluarea naţională matematică clasa a IV-a

Ambele culegeri conţin teste de evaluare a competenţelor realizate de doi autori foarte cunoscuţi – Eduard Dăncilă şi Ioan Dăncilă .

În fiecare an, generaţiile de şcolari de clasa a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a, se confuntă cu temutele evaluări naţionale. Noi am trecut printr-o astfel de evaluare, mai bine spus Daria a trecut deja şi nu ni s-au părut atât de grele. Anul acesta, amândoi copiii vor avea de susţinut evaluările naţionale (clasa a II-a şi clasa a IV-a) aşa că am zis că ar fi cazul să luăm mai din vreme totul, fără a exagera pentru că, pe o parte, este vacanţă, pe de altă parte, vor exersa la şcoală suficient pentru aceste teste (ambele învăţătoare sunt dedicate meseriei şi sunt foarte atente să îi pregătească pe copii pentru fiecare test)

Aceste culegeri le-aş recomanda şi la clasă, nu doar acasă. Exerciţiile sunt realizate pe grade de dificultate. Spre exemplu, la culegerea de clasa a II-a, veţi găsi un simbol în dreptul fiecărui exerciţiu pentru a marca A= nivel minimal, B=nivel mediu, C=nivel maximal.

8

Culegerea pentru clasa a II-a conţine 120 de pagini cu exerciţii şi costă 23.60 ron.

Culegerea pentru clasa a IV-a conţine 136 de pagini exerciţii şi costă 20.71 ron.
Vă spun şi un secret: la finalul fiecărei culegeri există (aşa cum era pe vremea când eram eu la şcoală) şi câteva pagini cu răspunsuri. Ideal ar fi ca cei mici să nu le descopere ca să nu trişeze.

8(1)

Pentru părinţi, aş recomanda să cumpere Matematică şi explorarea mediului – clasa a II-a (editia actualizata) cu 700 de probleme si exercitii, teste-grila. Aceasta culegere contine si Ghidul parintelui – o initiativa excelenta pentru ca multi parinti incearca sa explice cerintele de la exercitii si reusesc mai mult sa ii incurce pe copii.

9

Colecţia Exersez – Limbi străine

Limba engleză – clasele a II-a – a V-a

În urmă cu doi ani, Daria ne-a convins să o lăsăm (a se înţelege să plătim taxa de examinare) să susţină testarea Cambridge. Această testare se susţine anual pentru fiecare nivel de dificultate. Lucrează la şcoală de pe o carte specială pentru test, dar important a fost să aibă şi un bagaj de cunoştinţe care să o ajute să rezolve acele teste (oral, scris, audio)

Anul acesta va începe şi Andrei testările Cambridge şi am decis să lucreze de pe diverse cărţi cu exerciţii pentru a mă asigura că are bagajul necesar de cuvinte.

Acest caiet conţine exerciţii cu grade diferite de dificultate…de la completare de cuvinte până la întrebări şi răspunsuri, de la exerciţii cu substantive, articole, pronume personal până la exerciţii cu verbe şi adverbe.

Caietul conţine 32 de pagini şi este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 8-11 ani, costă 4.5 ron. Conţine şi răspunsurile la final.

10

Limba germană 

Am mai cochetat noi de-a lungul timpului cu învăţarea limbii germane folosind jocuri engleză-germană ori jocuri cu cartonaşe, însă am renunţat pentru că nu erau pregătiţi. Caietul acesta de exerciţii s-ar putea să fie răspunsul la frământarea mea. Nu am idee ce limbă străină vor urma din clasa a V-a (profilul şcolii este de franceză, însă ştiu că sunt clase unde s-a cerut special să se urmeze altă limbă străină aşa că depinde pur şi simplu de mai mulţi factori: părinţi, director, profesori).

Personal, aş prefera să fie vorba despre limba germană pentru că aici aş putea să îi mai ajut şi eu (atât cât îmi mai aduc aminte din şcoală!).

Caietul conţine 32 de pagini cu exerciţii pentru exersarea vocabularului, pentru învăţarea substantivului, articolului, pronumelui (personal, posesiv, demonstrativ), adjectivului, verbului şi adverbului. Caietul costă 4.5 ron . Vârsta recomandată este de 8-11 ani. Conţine şi răspunsurile la final.

12

Limba franceză

Pentru acest caiet s-a bucurat Andrei nespus. Am zis că Dariei îi plac engleza şi japoneza (nu vă mai spun că are tot felul de app-uri şi cărţi cu exerciţii pentru că vrea să înveţe această limbă), că eu prefer să înveţe germana, dar nu am precizat că Andrei vrea franceză.

Nu ştiu de unde şi până unde pentru că la noi în casă numai tati ştie franceză, dar nici măcar nu a venit vorba. Dacă nu mă înşel totul a pornit de la un tutorial de pe youtube despre cum se joacă nu ştiu ce app şi lui Andrei i s-a năzărit că limba franceză e cea mai cea!

Cert e că acest caiet de exerciţii a venit la fix pentru el. Pentru început, vom exersa doar primele pagini pentru că eu mai mult intuiesc cerinţele şi îmi e teamă să nu îl învăţ ceva greşit (deşi ştiu există răspunsurile la final). Dacă persistă cu dorinţa lui de a învaţă limba franceză, vom vedea ce vom face ca să îl sprijinim.

Caietul conţine 32 de pagini cu exerciţii pentru exersarea vocabularului, articolului, pronumelui personal, adjectivului, verbului şi adverbului. Caietul costă 4.5 ron . Vârsta recomandată este de 8-11 ani. Conţine şi răspunsurile la final.

11

Sper că v-au fost de folos scurtele prezentări de mai sus. Aş zice că preţurile sunt chiar mici. Am încercat să fotografiez şi pagini cu exerciţii mai interesante ca să va ajute să alegeţi ce vi se pare potrivit pentru copii.

Vacanţă plăcută tuturor!

Anunțuri

8 gânduri despre „Caiete şi culegeri de exerciţii pentru şcolari, inclusiv pentru evaluarea naţională – Editura Gama

    1. Am inceput deja sa lucram de pe cele de gramatica si de matematica. Imi place mult faptul ca, inainte de fiecare parte despre ortograme, sunt date si explicatiile necesare ca sa inteleaga copiii despre ce este vorba.

      Apreciază

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s