Corina Ozon, o frântură de realitate – interviu


Când am citit prima carte scrisă de Corina – Până când mă voi vindeca de tine, am simţit că mă regăsesc. Nu este vorba despre poveştile în sine, despre personaje, ci despre faptul că, în sfârşit, mai găseam pe cineva din generaţia mea capabil să vorbească deschis, să spună lucrurilor pe nume, să îşi recunoască propria valoare. Pentru cei sub 30 de ani, acest lucru e greu de imaginat, pentru noi ceilalţi nu e aşa. Am fost educaţi să tăcem, să nu ne exprimăm decât în situaţii cerute, nu am ştiut ce înseamnă propria valoare, ci am descoperit-o singuri, treptat, în urma experienţelor (uneori dureroase).
corina1
Aşa că „da” mi se pare foarte important să descopăr o asemenea persoană talentată care reuşeşte să transpună pe hârtie sentimentele contradictorii, durerea, bucuria, emoţiile….Pentru cei mai tineri decât noi, voi spune doar atât: se întâmplă ca cei care blamează persoanele deschise şi directe să fie chiar cei crescuţi cu frustrări, cei care nu reuşesc să îşi recunoască propria valoare, propria personalitate, cei care nu au curaj să fie ei înşişi.

Mă bucur mult că a acceptat să răspundă la câteva întrebări (nu pot spune că am avut multă inspiraţie la acel moment, dar să zicem că întrebările sunt relativ simple, mai complicat e răspunzi pentru că unele sunt „incomode”, însă Corina nu s-a plâns şi a răspuns elegant şi la obiect.

1. Când aţi ales să abordaţi stilul direct, dur, cu limbaj licenţios, v-aţi gândit că se vor stârni atâtea discuţii? Bănuiesc că v-aţi asumat acest „risc calculat”.

Nu m-am gândit la ce reacții se vor stârni, decât atunci când cartea a fost publicată. Aveam deja feedback pozitiv, pentru că postam capitole pe blogul meu și le urcam pe Facebook. Însă, atunci când „Zilele amanților” s-a răspândit în mii de exemplare, am conștientizat că pot primi și reacții neplăcute. Din fericire, acestea au fost foarte slabe spre deloc. Da, e un risc asumat.

 

2. Cărţile au stârnit câteva controverse. Ştiu că publicitatea e bună, dar întrebarea mea este: în ce măsură va deranjează comentariile unora şi refuzul anumitor site-uri de a vinde cărţile?

Nu poți fi pe placul tuturor și nici nu e nevoie. Diversitatea e constructivă. Cât despre refuzul site-urilor de care spui și de care am aflat recent, mi se pare o mică cenzură ipocrită. Pentru că am văzut acolo cărți tocmai cu acel conținut prin care și-au motivat refuzul. Pe de altă parte, fiecare își manageriază business-ul cum crede de cuviință.

 

3. Trilogia „Amanţii” prezintă nişte tipare de oameni. De unde v-aţi inspirat?

Desigur că realitatea pe care o respir zilnic m-a ajutat. Acele tipare de oameni se află printre noi, iar eu nu am făcut decât să le scot la lumină și să le reliefez. Le-am urmărit poveștile, cu bucuriile și dramele lor.

 

4. Am văzut că aţi realizat singură campania de marketing, iar modul în care aţi realizat acest lucru s-a concretizat cu un premiu. Ce v-a motivat? Cine v-a ajutat? Ce planificaţi mai departe pentru campania de prezentare din diaspora?

M-a ajutat mult faptul că sunt de profesie specialist în PR și Comunicare și, da, a fost o campanie profesionistă apreciată cu premiul „Silver for Excellence” la PR Award 2015, unde participă marile agenții de publicitate.

Pentru noi a părut poate ceva neobișnuit, însă hai să privim la ce se întâmplă în străinătate cu autorii.

Marketingul este în toate cele, iar piața literară are și ea ofertă și cerere.

Mi-am construit singură campania, iar pe parcurs am cooptat oameni care m-au sprijinit, de exemplu în organizarea turneului în țară, anul trecut, realizat și cu ajutorul cititorilor cărților mele.

În diaspora nu e ușor să organizezi evenimente, am fost la Londra, unde m-am întâlnit cu românii de acolo și consider acest lucru o mare împlinire. A fost un eveniment foarte reușit, cu participare numeroasă, organizat de Grupul de voluntari „Romanians love books”, la Wembley Library.

Am mai multe invitații în străinătate, vom vedea care și în ce ordine se vor concretiza.

 

5. Când aţi scris „Până când mă voi vindecă de tine”, v-aţi inspirat din poveştile de pe site-ul 35+. Este ceva pe acolo şi din experienţa personală ori doar a cititorilor site-ului? 

În tot ceea ce scriu este și o parte din mine. Dar jurnalistul care am fost colecționează povești, site-ul 35+ este o stare de spirit, dincolo de povești. Am început să scriu la această carte înainte de trilogia „Amanții”, erau câteva schițe, m-am întors la ea în decembrie anul trecut și am lansat-o în iunie anul acesta la Bookfest. A fost scrisă la timpul ei, ca să spun așa.
6. Aveţi în plan să scrieţi alte cărţi? Dacă da, veţi păstra stilul cu care aţi devenit cunoscută?

Da, tocmai lucrez la un roman, „Tentații”, nu urmăresc să mă cantonez într-un anumit stil, însă nuanțe recognoscibile vor fi.

 

7. Am observat că aveţi cititori fideli. Comunitatea din jurul dvs vă influenţează în vreun fel pentru a scrie următorul roman?

Da, primesc multe mesaje de la cititori și cea mai mare bucurie a mea este atunci când îmi spun că se regăsesc în scrierile mele.

Pentru că m-am autodeclarat un autor ce surprinde realitatea vie, atât de vie, încât ai impresia că, dacă întinzi mâna în carte, o și atingi.

Trăim într-o societate în permanentă mișcare, dinamică, dominată de tehnologie, în care oamenii nu mai au atâta răbdare și vor să se relaxeze.

Scriitorul, cel puțin eu mă consider așa, este și un furnizor de stări. În alt mod nu mă las influențată. Poveștile se scriu la timpul lor.
8. Care este vârsta cititorilor? Nu mă refer la targetul pentru cărţi, ci efectiv la cei care citesc (comunitatea din jurul dvs).

Am cititori cu vârste cuprinse între 18 și peste 70 de ani.
9. Dacă ar fi să spuneţi câteva cuvinte despre dvs şi cărţile dvs, care ar fi acelea?
Fiecare carte pe care am scris-o reprezintă un eu al meu neexplorat înainte, cu fiecare m-am maturizat mai mult şi fiecare mi-a deschis alte uşi. Încă se vor mai deschide.

corina

Sper să apară cât mai curând cartea Corinei pentru că sunt curioasă cu ce urmează să ne surprindă.

Anunțuri

6 gânduri despre „Corina Ozon, o frântură de realitate – interviu

  1. Nu am citit nimic scris de aceasta autoare. Am sa-i caut blogul sa-l urmaresc si bineinteles sa-l citesc si apoi am sa ma hotaraesc daca ii cumpar la inceput o carte si apoi…

    Apreciază

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s