Diferenţa dintre mamografie şi ecografie mamară


Cu siguranţă fiecare femeie a auzit de mamografie sau ecografie mamară. Dar ştiţi diferenţa dintre ele? Ştiţi când este momentul să faceţi una sau alta ? Ştiţi ce semnifică fiecare?

În urmă cu câţiva ani, am trecut printr-o perioadă grea care m-a făcut să mă gândesc de două ori înainte să mai iau de bună…”viaţă”. Am scris acest articol la acea vreme, dar am închis blogul respectiv. Am decis să transfer aici acele rânduri pentru că am observat că a fost cel mai căutat articol de-a lungul anilor şi mă gândesc că sunt încă multe doamne şi domnişoare care doresc să înţeleagă unele lucruri.

onlinelogomaker-072216-0933 3

Ca o regulă de bază pe care trebuie să o respecte fiecare femeie: o dată pe luna, după menstruaţie, este indicat să vă palpaţi sânii (spre ex., mâna stângă o ridicaţi şi o sprijiniţi de ceafă, iar cu mâna dreaptă se palpează exteriorul sânului cu atenţie, apoi aşezaţi mâna în şold şi palpaţi iar; procedati la fel şi cu mâna dreaptă. Nu-i aşa că nu-i greu? Nici nu durează aşa mult!

Când mergeţi la medicul ginecolog, rugaţi-l să verifice sânii prin palpare; are mai multă experienţă şi ştie ce să facă şi cum să procedeze. De asemenea, adresaţi-vă medicului dacă simţiţi vreun nodul: paza bună, trece primejdia rea!

În cazul în care simţiţi vreun nodul, medicul este cel care vă recomandă să faceţi mamografie sau ecografie mamară în funcţie de simptomele dvs .

Să vedem care sunt diferenţele dintre cele două:

Mamografia:

– este indicată după 40 de ani şi doar la recomandarea medicului (chiar dacă doriţi să faceţi o programare la o clinică privată ,tot vă trebuie recomandarea medicului dvs.)

– este o metodă iradiantă (nu e de joacă, aşa că nu consideraţi că mergeţi să faceţi o mamografie de câte ori vi se năzare!)

– sânul este presat un pic aşa că se crează un uşor disconfort (este indicat să faceţi mamografia după menstruaţie pentru a depăşi perioada când sânii sunt mai sensibili)

– este metoda cea mai sigură de detectare a cancerului de sân (inclusiv nodulii cei mai mici), iar depistarea precoce poate ajuta  în lupta cu această boală pentru a începe cât mai repede tratamentul

Mai multe detalii găsiţi aici.

Ecografia mamară:

– este recomandată femeilor sub 40 de ani (puteţi face o programare fără recomandarea medicului dvs. la orice clinică de stat sau particulară)

– este o metodă neinvazivă, nu iradiază

– durează 20-30 de minute


– nu reuşeşte să descopere nodulii foarte mici (nu e performantă 100% )


– este performantă din punctul de vedere al diferenţierii dintre chist şi formaţiuni solide

– este exact ca orice altă ecografie (se unge cu gel zona şi doctorul apasă uşor aparatul pe suprafaţa sânului pentru a vedea fiecare zona – ceea ce înseamnă că durează circa 15-20 deminute)

Multe alte detalii găsiţi aici.

Ce trebuie să ştiţi!!!

Simptome ale cancerului mamar:

– aţi simţit un nodul la sân? nu înseamnă neapărat că este cancerigen, dar este indicat să apelaţi la ajutor de specialitate ca să aflaţi natura nodulului

– mărimea sau forma sânilor s-au schimbat?

– a apărut pe sân o cută sau o pată ? (s-a modificat pielea de pe sâni)

– mamelonul s-a schimbat? a devenit retract? sau este în afară? au apărut cruste la nivelul mamelonului? este mai închis la culoare?

– sunt scurgeri/sângerări la nivelul mamelonului atunci când îl strângeţi?

Dacă observaţi vreunul din aceste simptome, apelaţi la medic!

În altă ordine de idei, sunt multe femei care se plâng de dureri la sâni! Să le luăm pe rând şi să discutăm despre posibile cauze
1.perioada menstruaţiei – este o perioadă când sânii sunt mai sensibili aşa că e normal să vă doară (nu e cazul să vă îngrijoraţi)

2. aţi început să luaţi anticoncepţionale şi aţi constatat că vă dor sânii – este o posibilă cauză dozarea hormonala – discutaţi cu medicul dvs şi vedeţi dacă aceasta ar putea fi cauza; vă va recomanda fie să întrerupeţi, fie să schimbaţi pastilele anticoncepţionale

3. aţi intrat la menopauză sau vă apropiaţi de această perioadă – durerea de sâni este unul dintre simptomele aferente menopauzei (din ce în ce mai multe femei intră mai repede la menopauza,mai ales cele care au avut menstruaţie la vârste fragede)

4. dacă aveţi sânii foarte mari, pot apare şi durerile corespunzătoare alături de dureri de spate, umeri, gât

Acum intrăm în zona unde discutăm despre dureri de sâni şi probleme de sănătate fără a avea neapărat legătură cu cancerul mamar!

5. mastoza chistica – adică chisturi apărute la unul sau ambii sâni, moi la atingere care cauzează durere,disconfort la atingere (mai intense în perioada menstruaţiei)

6.fibroadenom – nodul tare, dureros, mobil la atingere

7. mastita – apare mai ales la femeile care alăptează

Indiferent de ceea ce vă doare, de ceea ce simţiţi la palpare – mergeţi la medic!

El este singurul care vă poate da un sfat pertinent!

Dacă vă nemulţumeşte ceva, mergeţi la alt medic!

Dacă aveţi întrebări, profitaţi de faptul că sunteţi în cabinet şi lămuriţi orice vă tulbură!

Cereţi nr.de telefon al medicului şi discutaţi cu el dacă aţi uitat să întrebaţi ceva!

NU vă fie ruşine sau teamă pentru că este vorba despre viaţa voastră!

Acest articol reuneşte pur şi simplu informaţii la care am avut acces în urmă cu mai mulţi ani.

În niciun caz nu luaţi de bun tot ce citiţi pe internet.

Mergeţi la medic pentru că este singurul în măsură să vă îndrume şi să vă ajute!

Este bine să citiţi înainte pentru a merge cu „temele” făcute şi pentru a vă ajuta să vă gândiţi dinainte ce întrebări să puneţi ca să înţelegeţi mai bine ce discutaţi cu medicul şi ce înseamnă fiecare procedură.

Multă sănătate!

Anunțuri

3 gânduri despre „Diferenţa dintre mamografie şi ecografie mamară

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s