Fetele din Shanghai – Lisa See (articolul include rezumatul cărţii)


Am citit cartea în urmă cu mai mulţi ani, pe vremea când participam la campania vALLutar iniţiată de editura All.

<strong>FETELE DIN SHANGHAI</strong>

Recent, în cadrul unei discuţii cu o prietenă, am realizat că sunt multe doamne si domnişoare care preferă romanele romantice şi ignoră cărţi cu impact asupra sentimentelor, asupra problemelor reale.

Am decis că e cazul pe de o parte să transfer pe acest blog articolele mai vechi de pe celălalt, pe de altă parte să public articole la cărţi cât mai variate (ştiu-ştiu! până acum aţi avut ocazia să citiţi despre „cărţi” şi „cărţi”, dar voi încerca să adaug din fiecare categorie posibilă).

Revenind….Lisa See este o autoare ale cărei cărţi au fost traduse şi la noi (măcar o parte din ele) şi despre care voi scrie aici, pe măsură ce le (re)citesc şi le (re)descopăr.

Stilul autoarei este diferit de ceea ce am citit până acum. Frazele sunt simple, cartea este povestită mai mult la persoană I singular din perspectiva unuia dintre personajele principale – Pearl.

Firul epic se desfăşoară de-a lungul a 20 de ani (aproape) şi ne prezintă vieţile a două surori – Pearl şi May – fete frumoase din Shanghai care trăiesc într-o familie mediu-burgheză, pozând pentru calendare şi ……trăindu-şi tinereţea.

Uimitor sau, mai bine zis şocant, tatăl lor le vinde unui chinez stabilit în SUA pentru a-şi achita datoriile la jocurile de noroc, fetele urmând să se căsătorească acolo. Totodată, închiriază camerele din casă pentru a mai salva cât de cât situaţia financiară a familiei şi datoriile tatălui.

Fetele reuşesc să evite plecarea în SUA chiar în perioada în care China este atacată de Japonia.

Împreună cu mama lor (o femeie tradiţionalistă, cu picioarele legate), fug din Shanghai, însă Pearl şi mama ei sunt violate şi bătute cu sălbăticie de soldaţii japonezi. Mama lor moare, iar May reuşeşte să o salveze pe Pearl şi să o ducă într-un spital chinez.

Cu chiu şi vai reuşesc să ajungă în SUA unde sunt izolate alături de mulţi chinezi fiind supuse interogatoriului timp de câteva luni bune. Între timp, Pearl plânge după dragostea neîmpărtăşită a lui Z.G. (artistul care le picta pe fete pentru calendarele vândute în întreagă China), iar May îi mărturiseşte surorii mai mari că e însărcinată. Cele două decid să facă schimb şi Pearl să declare că e însărcinată (era singura care întreţinuse relaţii sexuale cu soţul impus ceea ce putea trece drept o situaţie normală).

După ce se naşte fetiţa (Joy), cele două trec de controlul american şi sunt duse la casa socrului unde descoperă ce înseamnă sărăcie, muncă de jos (spălat toalete, haine, frecat podele), muncă în cele câteva magazine şi restaurante ale lui Tata Louie (socrul lor). De asemenea descoperă mafia actelor prin care chinezii deveneau americani şi se simt prinse în capcană mai mult ca oricând.

Anii trec, fetiţa creşte, cele două surori învaţă să se accepte una pe alta mai mult ca oricând…..Există mari divergenţe între ele, dar şi împăcarea care vine de la sine când este vorba de relaţia specială pe care o au.

Când Joy ajunge la facultate, este luată în vizor de FBI pentru implicare în activităţi comuniste de susţinere a regimului Mao. Fata este complet naivă şi crede cu adevărat în propaganda comunistă motiv pentru care se ceartă crunt cu părinţii ei (Sam şi Pearl), dar şi cu unchii ei. Într-un final, Sam se sinucide ca să scape de presiunea agenţilor federali, moment în care Pearl şi May se ceartă crunt. Ies la iveală secrete ascunse o viaţă: tot romanul asistăm la perspectiva lui Pearl care s-a simţit în permanenţă dată la o parte de părinţi în favoarea lui May, însă la final tocmai May îi arată că situaţia fusese invers: Pearl primise dreptul la o educaţie costisitoare (în condiţiile în care societatea chineză considera fetele ca fiind de rang inferior, aproape de nivelul unui animal), ea fusese iubită şi protejată de mama ei chiar în ultimele clipe de viaţă când erau amândouă violate de soldaţii japonezi…..Furioase una pe alta îşi reproşează inclusiv faptul că fiecare îşi dorea iubirea lui Joy: erau două mame ca două leoaice!

Problema este că Joy află adevărul: mătuşa este mama ei, iar mama ei este mătuşa; tatăl nu e decât în acte…. Fata hotărăşte să fugă în China mânată de două dorinţe: să îşi cunoască adevăratul tată şi să ajute la reconstrucţia Chinei comuniste aşa cum învăţase din propaganda comunistă.

Romanul acesta mi-a dat de gândit şi m-a făcut să înţeleg ce orori s-au petrecut în China, cum erau lăsaţi copiii să moară pe stradă pentru că părinţii nu mai aveau cu ce să-i hrănească, violurile erau la ordinea zilei, părinţii îşi vindeau copiii pentru a-şi plăti datoriile….

Nici viaţa în SUA nu era mai presus. Chinezii erau trataţi ca nişte animale, nu aveau acces la magazine, biserici, case în anumite zone imobiliare. Erau limitaţi să locuiască în Cartierul Chinezesc unde munceau şi participau la turnarea filmelor alături de actori de la Hollywood.

Ceea ce m-a pus pe gânduri a fost altceva: relaţia dintre cele două surori şi părinţii lor. Mie una mi-a dat de gândit modul în care percepe Pearl toată viaţa ei şi cum îşi dă seama că a greşit, că a judecat greşit şi că fusese un copil iubit.

Vă invit să citiţi cartea pentru că reprezintă o experienţă ……de viaţă aş zice!

Anunțuri

7 gânduri despre „Fetele din Shanghai – Lisa See (articolul include rezumatul cărţii)

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s