Visul lui Joy – Lisa See (include rezumatul cărţii)


Continuarea romanului „Fetele din Shanghai” este „Visul lui Joy„.

<strong>VISUL LUI JOY</strong>

Vă amintiţi poate că primul roman se încheia cu fuga lui Joy în China, deprimată că tatăl ei adoptiv se sinucisese.

În romanul acesta, sunt prezentate experienţa în China comunistă atât din perspectiva lui Pearl, cât din perspectiva lui Joy.

Înnebunită că şi-a pierdut fiica, Pearl (în realitate mătuşa ei) pleacă după fata în China.

Dacă Joy s-a dus direct în gura lupului şi a declarat că vrea să ajute la reconstructia Chinei, descoperind rapid cine e tatăl ei şi trăind câteva luni alături de acesta într-un sat departe de Shanghai; Pearl urmează o cale mai sigură şi merge pe filiera unei asociaţii care ajută chinezii din SUA să trimită colete/bani în China, respectiv să fugă din China.

În timp ce Joy trăieşte ceea ce i se pare un vis muncind pe câmp, învăţând să picteze de la tatăl ei, Pearl ajunge să fie sub supravegherea organelor de anchetă, locuind în vechea ei casă alături de foştii chiriaşi şi muncind ca strângătoare de hârtie de pe străzile Shanghaiului.

Când cele două se întâlnesc, Joy o respinge pe mama ei şi refuză să plece cu ea. Gândurile lui Pearl şi trăirile ei repezintă exact ce simte orice mama: disperare, răbdare, iubire fără limite pentru copilul ei….Gândurile lui Joy reprezintă naivitate şi încredere oarbă în oameni.

Ce se întâmplă în cei 3 ani în care trăiesc amândouă în China?

Pearl îşi da seama că nu mai e îndrăgostită de Z.G. (tatăl lui Joy), se îndrăgosteşte de Dun (fost chiriaş în casa ei). Caută în continuare căi de scăpare din China comunistă şi încearcă să-i arate fiicei ei că îi este alături indiferent de deciziile pe care le adoptă aceasta.

Joy este orbită de naivitate şi se căsătoreşte cu Tao, un tânăr ţăran, care se dovedeşte a fi un om arogant, viclean ce doreşte doar să profite de ea şi să ajungă la Shanghai. Ajunge să trăiască într-o casă cu 2 camere alături de 12 suflete, fără pic de intimitate şi stigmatizată de familia soţului său.

Situaţia în China este gravă. Nu mai există mâncare în sate, părinţii îşi abandonează copiii în gropi săpate în pământ ori îi mănâncă.

Joy resimte situaţia şi mai grav pentru că dă naştere unei fetiţe, Samantha, care e subnutrită. Îşi dă seama că a făcut cea mai mare greşeală din viaţa ei, dar nu poate scapă de soţul ei prin divorţ. Încearcă tot felul de viclesuguri ca să o anunţe pe mama ei despre situaţia în care se află, până la urmă reuşind să scape când totul părea că se termină pentru totdeauna.

Z.G. şi Pearl ajung în sat la timp ca să le salveze pe cele două: Joy şi Sam, dar şi pe un băieţel a cărui mama murise de foame. Necunoscând situaţia, îl salvează şi pe Tao şi pleacă toţi spre Shanghai.

Durează luni bune până reuşesc să ducă la îndeplinire planul de a fugi din China: Pearl, Joy, Sam, Dun şi băieţelul salvat (acum adoptat de Pearl).

Ce se întâmplă în această perioadă? Pearl învaţă să îşi exteriorizeze sentimentele şi îi arată lui Joy cât de mult o iubeşte trecând peste educaţia sobră pur chinezească în care trăise toată viaţa.

Când totul părea că decurge bine, Tao (soţul lui Joy) îl acuză pe Z.G. de capitalism şi provoacă „aproape” linşarea acestuia. Dun ia asupra lui totul ca să îşi scape soţia ( Pearl), iar ceilalţi reuşesc să fugă în satul natal al părinţilor lui Pearl unde descoperă cu stupoare că tatăl surorilor nu era mort. Tocmai el este cel care îi trece graniţa şi îi duce aproape de Hong Kong de unde pot pleca spre SUA.

O dată ajunşi în Hong Kong, se întâlnesc cu May (care le trimisese în toţi aceşti ani bani şi colete cu haine, lapte praf pentru Sam), dar şi cu Dun care scăpase în mod miraculos de chinezi dovedind cine era el.

Romanul se încheie cu reîntâlnirea lui May cu Z.G. – două persoane care s-au iubit în toată această perioadă (May a păstrat toate calendarele pe care le-a găsit, Z.G. a pictat din amintire imaginea iubitei lui).

Ce mi-a plăcut mie?

Dincolo de toată situaţia tragică, am văzut totul atât din perspectiva fiicei încăpăţânate, impulsive, cât şi din perspectiva mamei îngrijorate, răbdătoare , nevoită să ia decizii pentru toată lumea şi să aştepte momentul potrivit pentru a rezolva problemele sacrificând totul pentru iubirea fiicei ei.

Vă recomand din suflet această carte pentru că….îţi schimbă perspectiva asupra vieţii, ca şi prima parte de altfel.

Anunțuri

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s