Accabadora – Michela Murgia (include rezumat)


Am citit cartea „Accabadora” în urmă cu mai mulţi ani. Este o carte grea, dureroasă, care te pune pe gânduri.
Se referă în principal la relaţia mama-fiica, dar mai ales la relaţia mama adoptivă-fiică.

Michela Murgia - Accabadora -

Este o carte scrisă într-o manieră simplă, fără ascunzişuri, un pic abruptă poate, care dă de gândit asupra realităţilor vieţii.

Autoarea, Michela Murgia, reuşeşte să transpună o poveste într-un mod simplu, senin şi la obiect, deşi subiectul nu e nici pe departe aşa.

Despre ce este vorba?

Despre o fetiţă, Maria Listru, ce provine dintr-o familie săracă. Ultima dintre fetiţele unei văduve, Maria este tratată mai mult că un obiect de către mama ei şi asta până când este descoperită de o femeie singură, bătrână fără vârstă, Bonaria Urrati, care o adoptă.

Iniţial, tot satul în care trăiesc cele două vuieşte de bârfe şi comentarii. Ulterior, li se pare ceva natural, normal mai ales că cele două par că se înţeleg bine de parcă ar fi mama şi fiica.

Pentru Maria, această schimbare nu pare problematică. Bonaria ştie cum să o facă să se simtă acasă şi o lasă să exploreze fiecare ungher al noii ei case, îi acordă atenţia cuvenită şi se simte iubită şi protejată. Ba încă nici nu vrea să meargă în vizită la familia ei de origine.

Fata învaţă bine şi Bonaria o sprijină şi o îndrumă în acest sens. Din când în când, are semne de întrebare referitoare la activitatea nocturnă a bătrânei croitorese, dar nu îşi face prea multe griji tocmai din cauza încrederii oarbe pe care o are în Bonaria.

Când creşte, descoperă din întâmplare că, de fapt, bătrâna respectată de toţi este „accabadora”, adică însoţitoare în moarte pentru cei ce nu reuşesc să treacă în lumea de dincolo. Momentul este decisiv pentru relaţia celor două şi bătrână îi povesteşte în ce constă ritualul de eutanasiere şi modul în care şi-a început activitatea pe când era de vârsta fetei.

Între cele două intervine ruptură, iar fata fuge pe continent, la Torino, unde stă 2 ani ca bonă într-o familie aristocrată. Aflând că Bonaria este pe moarte, decide să se întoarcă şi să aibă grijă de ea aşa cum ar face orice fiică pentru mama ei. Maturizată, Maria începe să înţeleagă importanţa acestui ritual şi chinul îndurat de persoana care nu poate trece dincolo. Într-un final, devine ea însăşi accabadora pentru Bonaria.

Cartea este o lecţie despre confruntarea cu cele mai negre frici ale omului, dar şi despre modul în care răbdarea şi iubirea unui om mod pot să redea viaţa şi lumina în inima unui copilaş.

Totodată, reprezintă o lecţie referitoare la imperfecţiunea omului care ne dezamăgeşte ori ne poate trata cu cruzime (modul în care mama naturală se comportă cu Maria, de ex.) în contrast cu bunătatea, mila de care poate da dovadă un străin (modul răbdător, calm, afectiv în care Bonaria ştie să o redea lumii pe micuţa Maria).

Pentru mine reprezintă şi o meditaţie asupra vieţii şi morţii, asupra implicaţiilor ….o acţiune poate duce la schimbarea destinului unui om…..Ce s-ar fi întâmplat dacă Bonaria nu ar fi adoptat-o pe Maria? Ce s-ar fi întâmplat dacă Bonaria nu ar fi avut acea experienţă de viaţă? Ar fi ştiut ea cum să o educe/iubească pe micuţa adoptată? Ce s-ar fi întâmplat când Bonaria zăcea în chinuri dacă nu ar fi avut cine să o îngrijească la pat, să o ajute să treacă dincolo? Ce s-ar întâmpla dacă (nu) ar exista o accabadora?

Eset o carte care dă de gândit, care te pune în faţa unor situaţii greu de conceput, de imaginat…dar care pare a fi un subiect tot mai des întâlnit în ultimii ani …

Anunțuri

4 gânduri despre „Accabadora – Michela Murgia (include rezumat)

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s