Descifrarea conflictelor internationale – Joseph S.Nye, Jr.


Am decis sa prezint treptat carti despre politica, implicatii militare, efectele lor asupra populatiilor amenintate de deciziile unora….

joe nye

Cartea „Descifrarea conflictelor internationale” scrisa de Joseph S.Nye, jr., am cumparat-o in urma cu multi ani. Din intamplare, am descoperit ca inca se gaseste pe piata si este destul de cautata.

De ce este de actualitate dupa atatia ani de la aparitia ei?

Pentru continut!

Dincolo de faptul ca orice student la stiintele politice ar face bine sa o citeasca, exista informatii care sunt la indemana tuturor.

Intr-o epoca in care totul se rezuma la tehnologie, o asemenea carte reuseste sa prezinte o mica parte din istoria omenirii – cu bune si rele, asa cum s-au petrecut lucrurile in perioada administratiei Bush. Sa retinem faptul ca aceasta carte a fost publicata la noi in 2010.

Cartea trateaza subiecte care inca sunt de actualitate.

Prin intermediul acestei carti, descoperim cateva informatii care poate au fost uitate, dar care stau la baza intelegerii situatiei politico-militare din prezent.

Cine este  Joseph S.Nye, Jr.?

In SUA este foarte cunoscut ca profesor universitare specializat in politica internationala.

Din acest punct de vedere, putem sa fim atenti la doua aspecte: (1) exista influente politice nationaliste puternice regasite in carte; (2) experienta ca profesor politolog, implicat in guvernarea americana isi spune cuvantul.

Ceea ce razbate de-a lungul timpului este faptul ca este unul dintre fondatorii ideii de „soft power”. Ce inseamna acest lucru?

Profesorul Nye considera ca epoca puterii militare (cunoscuta drept „echilibru de putere” si „hard power”) a fost inlocuita de o alta putere: cea a cuvintelor, a religiei, a impactului emotional. Pe de o parte este vorba de interventia diplomatilor, pe de alta parte este vorba despre implicarea liderilor religiosi.

Daca doriti sa intelegeti mai bine si sa aprofundati subiectul, click aici.

Despre carte

Joseph S.Nye, Jr. a reusit sa realizeze in aceasta carte un studiu amplu asupra istoriei, filosofiei politice, teoriei politice, analizand totul incepand cu razboiul din Irak pana la relatiile dintre Iran-Coreea de Nord, implicatiile globalizarii.

Cateva idei despre continut:

  • logica durabila a conflictului in politica mondiala
  • originile marilor conflicte din secolul al XX-lea
  • balanta puterii si primul razboi mondial
  • esecul securitatii colective si cel de-al doilea razboi mondial  (foarte interesanta partea despre politica lui Hitler)
  • razboiul rece (recomand sa cititi acest capitol pentru ca sunt explicate si analizate foarte bine abordarile marilor politicieni ai acelor vremuri)
  • interventie, institutii si conflicte regionale si etnice (inclusiv despre conflicele din Orientul Mijlociu)
  • globalizare si interdependenta in contextul secolului al XXI-lea (recomand partea in care vorbeste despre politica petrolului – sursa de putere
  • revolutia informationala si difuzia puterii

Spre deosebire de alti autori in domeniu, Joseph S.Nye, Jr. reuseste sa se „coboare” (daca vreti asa) la nivelul oamenilor obisnuiti adoptand un stil direct, clar si usor de inteles de catre oricine.

Dand dovada de o cunoastere buna a psihicului uman, profesorul ajuta partea teoretica a cartii cu multe exemple, explicate clar si argumentate logic.

As zice ca este important sa citim cat mai multe carti de acest gen, indiferent daca ni se pare ca sunt obiective ori subiective, sa ne formam propria parere si sa tragem propriile concluzii.

Anunțuri

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s