Mossad – Istoria sangeroasa a spionajului israelian de Michael Bar-Zohar & Nissim Mishal


Despre spionajul israelian sunt vehiculate multe legende si totul pare invaluit intr-o aura de mister.

De cate ori vedem un film american, este imposibil sa nu apara vreo mentiune a unui agent israelian ultra bine pregatit fizic si psihic, psiholog fin al mentalitatii umane si tactician desavarsit.

Aproape ca ai sentimentul ca este vorba despre supra-oameni, despre persoane cu un nivel de pregatire net superior oricarei agentii secrete.

Cand am descoperit aceasta carte, primul meu gand a fost….”ok….hai sa vedem daca sunt deslusite cateva din secretele acestea”.

res_d1f39abae8aaaaae0682a10f8a729c1f_450x450_tpat

Faptul ca s-a scris atat de putin despre Mossad a creat aceasta aura de mister, dar a si provocat dorinta multora de a descoperi misterul, de a intelege cine sunt acesti oameni, de a deschide portile catre o lume secreta.

Despre carte

Va redau un pasaj ca sa va faceti o idee inainte de toate:

            „Forta motrice a Mossadului sunt luptatorii sai fara nume – barbati si femei care-si risca viata, traiesc departe de familiile lor sub identitati asumate, executa operatiuni temerare in tari dusmane, unde cea mai mica greseala le poate aduce arestarea, tortura sau moartea.

            In timpul Razboiului Rece, cea mai rea soarta pentru un agent secret capturat in Occident sau in blocul comunist era sa fie schimbat cu un alt agent pe vreun pod rece si cetos din Berlin.

           Rus sau american, britanic sau est-german, agentul stia intotdeauna ca nu era singur, exista intotdeauna cineva care sa-l aduca inapoi din frig.

         Dar pentru luptatorii singuratici ai Mossadului nu exista schimburi si poduri in ceata; ei platesc cu viata pentru cutezanta lor.”

V-ati format o idee dupa ce ati citit acest paragraf?

Bun!

Cartea „descopera” unele mistere si actiuni din trecut, insa totul este putin exagerat din punctul meu de vedere.

Personal, nu inteleg de ce se pune atat de mult accent pe loialitatea agentilor israelieni fata de americani si de ce se spune, se subliniaza, se induce permanent ideea ca Mossadul lupta impotriva amenintarii unui Iran inarmat nuclear, a consecintelor existentei lui in SUA si pentru restul omenirii.

Ceea ce se spune totusi este un fel de….afirmare implicita a unei realitati crude: Mossadul duce un razboi din umbra pentru „principiile” prezentate mai sus, prin sabotarea instalatiilor nucleare, asasinarea oamenilor de stiinta, aprovizionarea uzinelor cu echipamente si materii prime defecte, incurajarea dezertarii, introducerea de virusi periculosi in computerele Iranului (asa apare in carte; nu este nimic inventat de mine).

Bine….eu inteleg ca acesta este rolul unui agent secret….sa adune informatii, sa faca tot posibilul pentru a-si apara tara si conationalii.

Ce nu pricep este relatia Israel-SUA.

Inteleg ca de-a lungul istoriei cele doua state au lucrat impreuna, dar nu am vazut pana acum atat de multe dovezi de loialitate cate sunt in aceasta situatie si in niciun caz pe parcursul a catorva generatii.

Cartea reprezinta un omagiu adus agentilor Mossadului, autorii considerand ca au stat destul in umbra.

Din acest motiv, as zice ca aceasta carte prezinta o realitate usor exagerata cu actiuni ce par „prea” ….puternice.

Daca este adevarat ce spun autorii despre agentii israelieni, atunci….”Jos palaria” pentru loialitate, devotament si credinta fata de tara lor!

Nu sustin ca sunt de acord cu toate actiunile acestora, ci sustin ca este de apreciat ca exista oameni devotati unei cauze care se pare ca incearca sa ajute omenirea sa supravietuiasca atacurilor teroriste, amenintarilor nucleare etc.

Cine sunt autorii

Michael Bar-Zohar – om politic (fost membru in Knesset); scriitor si biograf oficial al lui Shimon Peres si David Ben Gurion; expert in istoria spionajului israelian; cartile lui au fost traduse in 18 limbi.

Nissim Mishal –  absolvent de studii politice; este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de televiziune din Israel; autorul mai multor bestselleruri despre istoria statului Israel.

Recomandari

Va recomand sa cititi cartea ca sa va formati singuri o parere.

Textul nu este greoi deloc, frazele sunt explicite.

Informatiile redate sunt autentice, exista dovezi si informatii referitor la actiunile agentilor Mossad care au dus la rasturnari spectaculoase de situatie de-a lungul istoriei.

Aceasta carte ne introduce in culisele spionajului israelian despre care s-a scris mult prea putin comparativ cu alte servicii secrete.

Daca o cititi, aveti ocazia sa intelegeti:

  • cum s-a infiintat Mossadul in urma cu aproximativ 60 de ani
  • ce metode folosesc agentii israelieni
  • cum actioneaza agentii secreti (sunt prezentate mai multe actiuni ale acestora)
  • ca aceasta carte prezinta o latura a adevarului, nu neaparat realitatea (priviti totul cu putina circumspectie pentru ca este o carte pur omagiala din acest punct de vedere)

Aici puteti citi o recenzie interesanta si punctuala pentru aceasta carte.

Cartea ” Mossad. Istoria sangeroasa a spionajului israelian” o gasiti pe emag in stoc limitat la pretul de 48.07 ron sau pe amazon la pretul de 43.35 euro .

 

 

Anunțuri

6 gânduri despre „Mossad – Istoria sangeroasa a spionajului israelian de Michael Bar-Zohar & Nissim Mishal

Parerea ta conteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s